Предпазва костите
Почти цялото количество калций в организма се крие в костите и зъбите – това казва всичко или? Калцият е жизненоважен, за да изгражда и двете и да ги държи стабилни. Освен това оказва влияние върху важни процеси при предаването на импулси в нервната система, контракцията на мускулите, съсирването на кръвта и стабилизирането на клетъчните мембрани. Но тялото може да запази количеството на калций само в комбинация с минералното вещество фосфор и витамин Д. Ако приемаме твърде малко от едно от тези три вещества, това води до липса на минерализиране на костите.

В какво се крие?

Млякото доставя най-големи количества калций. Ако поради непоносимост към алергията някой трябва да се откаже от тази храна, може да го замести с рукола, маково семе и соя.

Дневна нужда: жените се нуждаят от 1100 мг калций. Една порция спагети с рукола и сирене ще покрие едва половината от тази доза.

В какво се съдържа калций?

Прясно и кисело мляко, но не извара

Ако искате да набавите нужното количество калций, трябва да пиете прясно или да ядете кисело мляко. Една голяма чаша мляко (250 мл) покрива 1/3 от дневната нужда.

Между другото изварата, суроватката и сметаната съдържат малко калций.

Месо от соя
Сос Болонезе без кайма? Възможно е с ароматно подправено месо от соя – богата на калций алтернатива не само за вегетарианците. То се приготвя от брашно от соя и представлява сух продукт. Преди приготвяне се накисва във вода или бульон.