Йод
Този микроелемент е от съществено значение. Как да си набавите достатъчно от него? Той е необходим преди всичко на щитовидната жлеза.

Хормонът гориво
Нашата щитовидна жлеза се нуждае от йод, за да произвежда два важни хормона – Т3 и Т4. Тези хормони влияят на деленето на клетките, активират обмяната на веществата и стимулират развитието на мозъка. Ако приемаме твърде малко йод, щитовидната жлеза се уголемява, за да навакса дефицита. Образува се гуша. Ако щитовидната жлеза не смогва, ние се чувстваме уморени и склонни към депресия. Предозирането с йод трудно може да се получи при балансирано хранене, но е напълно възможно при прием на таблетки, съдържащи йод.

Къде се крие?
Морските риби, преди всичко треската, съдържат най-високи дози йод. Онези, които се хранят 1-2 пъти седмично с морска риба, покриват лесно нуждата си от йод. Също и зеленчуците като броколи и спанак, както и ръжения хляб и тиквените семки могат да осигурят този микроелемент, макар и в оскъдни количества (1 кг броколи съдържа 150 микрограма).

Дневна нужда:
Жените се нуждаят от 200 микрограма йод на ден. При всички положения една порция рибно ястие с олио от тиквени семки покрива дневната нужда.

Децата се нуждаят от повече!
Липсата на йод при децата може да доведе до затруднения при учене и концентрация.

Йод за вегетарианците
Ако не ядете морска риба, балансирайте с употребата на йодирана сол, както и с продукти, съдържащи йодирана сол.