• Рак на гърдата

Предпазване: Проверявайте гърдите си всеки месец (най-добре след мензис) в легнало положение. Как, ще Ви покаже Вашия гинеколог. Освен това всяка жена трябва най-малко веднъж годишно да ходи на гинеколог. Жени, които взимат противозачатъчни, носят спирала или са имали рак на гърдата в семейството – на всеки 6 месеца. Жени между 50 и 69 години могат да посещават мамограф на всеки 2 години.

Симптоми: Ако при проверка на гърдите почувствате възел или лимфните жлези под мишниците са подути или болят, веднага трябва да отидете на лекар. Само специалист може да изясни дали става дума за нещо сериозно или за безобидно възпаление. Какво да правим? Ако лекарят Ви съобщи съмненията си, трябва да направите мамография. Попитайте лекаря си за добри мамографски кабинети. Ако диагнозата се потвърди, осведомете се за добри специализирани клиники. Според възможността туморите се оперират като се запазва гърдата, след което са необходими химиотерапия или лъчева терапия.

  • Рак на матката

Симптоми: За съжаление има малко. Затова трябва редовно да ходите на прегледи. Единственото възможно указание е хронично червено течение или кървене след секс. Предпазване: Оставете гинекологът Ви веднъж годишно да прави цитонамазка. Който взима противозачатъчни, носи спирала или е наследствено обременен – на всеки 6 месеца. Гинекологът Ви прави т.нар. цитонамазка. При това се изследват микроскопично клетки от повърхността и от маточния канал. Следва определяне на нивото на т.нар. скала на цитонамазката. Според това между 1 (нормално) и 5 (рак) се прави по-нататъшно лечение. Някои гинеколози правят т.нар. HPV-тест, който показва със 100% сигурност Human Papilloma-вирус (HPV), главен причинител на рака на матката.

Лечение: При повторно потвърждение за рак под местна упойка се взима проба от маточния отвор. След седмица трябва да отидете отново на изследване, а в рамките на 2 години се прави на всеки 3 месеца цитонамазка.

  • Рак на шийката на матката

Симптоми: Неочаквано силен мензис, зацапващо прокървяване могат да са указания за тумор. Жени над 35 трябва веднага да отидат на лекар. Дори, когато имате болки в яйчниците, проблеми с уринирането или нередовно ходене по голяма нужда. Предпазване: Рака на шийката на матката не може да се установи чрез цитонамазка на маточния отвор. За рисковите групи (с наднормено тегло, бездетни, раково болни) се препоръчва един път годишно ултразвуково изследване. Само така лекарят може да разпознае промените в тъканта.

Лечение: Клетъчните размножавания на шийката на матката днес могат да се оперират без проблеми. Оплакванията са малки. Но на всеки 6 месеца трябва да ходите на контролни прегледи. Ако има съмнения за рак трябва да попитате лекаря си за добри специализирани кабинети или клиники. Туморите могат да бъдат разпознати само посредством ултразвук и от добри специалисти. Дали туморът е доброкачествен или злокачествен може да се установи само чрез изследване на клетките. Затова се взимат оперативно, под упойка, проби от тъканта. Добрите специалисти преглеждат матката предварително, за да открият всички съмнителни места. Това се прави амбулаторно и почти безболезнено. Някои тумори на матката трябва да се отстранят оперативно. Според показанията може да се наложи оперативно отстраняване на матката. В тежки случаи пациентката трябва да се подложи на лъчение.