Хиалуроновата киселина не е просто хидратант. Как и под каква форма въздейства най-добре този еликсир, за да поддържа кожата ни гладка и стегната?

Масаж с две капки хиалуронова киселина сутрин и вечер, и кожата ни изглежда свежа и блестяща като след пролетна разходка. Звучи невероятно, но хиалуроновата киселина прави чудеса. Тайната е, че това супер вещество абсорбира влагата като гъба. Един грам може да поеме около 6 литра вода. Съдържащата се в новите анти-ейдж кремове хиалуронова киселина прониква в дълбочина и хидратира кожата.

Какво представлява хиалуроновата киселина?
Хиалуроновата киселина (от гръцкото “hyalos” = стъклен) е натурален продукт. Тя се съдържа в цялото тяло, като над 50% от съдържанието се намира в кожата и по-точно в междуклетъчните пространства на дълбокия слой на кожата - дермата. Хиалуроновата киселина «тапицира» кожата, предпазва колагеновите и еластинови влакна, улавя свободните радикали. Гелообразният магнит за влагата се произвежда във всеки организъм от клетките на съединителната тъкан. За съжаление, тази функция се забавя след 25-тата годишнина. Собственото производство на кожата не е достатъчно и тя започва постепенно да се отпуска. След 40-тата годишнина, тъй като кожата съхранява много по-малко вода, започват да се появят по-дълбоки бръчки. Време е да се помогне с нещо отвън.


Как козметиката използва това вещество?
Находчивите изследователи достигнали до идеята да произвеждат хиалуронова киселина в лабораторни условия като екстракт от гребените на петли. Японски козметични фирми предлагат успешно серум на пазара още през 80-те години на миналия век. Ефектът му обаче не бил много траен, поради това, че съдържал киселината като големи молекули, които не могат да навлязат в дълбочина в кожата и да осигурят пълнценното й функциониране. В наши дни са разработени множество иновтивни производства на веществото, в различни варианти. За да се изключат алергичните реакции към животински протеин например, хиалуроновата киселина се синтезира предимно по биотехнологичен път на базата на пшеница.


В кои продукти се съдържа хиалуронова киселина?
Този върховен овлажнител се съдържа не само в анти-ейдж кремовете, а и в очните гелове, почистващите продукти и кремовете за ръце и тяло.


Как може да ни помогне лекарят?
Още по-ефективно от кремовете е поставянето на хиалуронова инжекция от дерматолог. При така наречената мезотерапия хиалуроновата киселина се инжектира в кожата. Две-три бодвания и тенът ви вече е блестящ и свеж.  Филъри от стабилизирана хиалуронова киселина са доста добро решение. Те се нанасят в дълбоките слоеве на кожата, за да изгладят средни до дълбоки бръчки. В зависимост от мястото и състоянието на кожата, ефектът има различна продължителност. При устните и челото около 6 месеца, скулите от 9 до 15 месеца. При инжектирането може да се появят зачервявания, подпухвания и синини, които обичайно изчезват в рамките на един ден.


Тези процедури имат само един недостатък – високата цена.