Млякото и млечните продукти са едни от най-пълноценните видове храни, познати от древонстта. Това е първата храна, приемана от бозайниците след тяхното раждане. Млякото е основен източник на високостойностни белтъчини. Съдържащите се в млякото и млечните продукти мазнини са сред най-лесно усвоимите за човека. Млякото има високо съдържание на калций, който е важен за здравината на костите и зъбите и за правилното функциониране на редица вътрешни органи. Поради това, приемането на мляко и млечни продукти е особено важно за подрастващите.

Списание Пудриера Got milkОт друга страна, млякото и млечните продукти са рискова група храни. Причината за това е тяхната малотрайност и фактът, че те представляват благоприятна среда за развитието на опасни бактерии и микроорганизими. Особено висок риск крие употребата на сурово мляко, поради което е задължително прясното мляко да бъде подложено на термична обработка преди консумация.

Предлаганото за продажба в магазините прясно мляко по правило вече е подложено на различни видове обработка: пастьоризация, стерилизация или свръхтоплинна обработка. В някои случаи то може и да е допълнително хомогенизирано (разбиване на масните капки). Освен по начина на обработка, различните видове мляко се отличават най-вече по съдържанието на мазнини – между 0, 1 и 4, 5%.

По правило, закупуваното от магазина мляко трябва да бъде подложено на допълнителна термична обработка в домашни условия, особено в случаите, когато е само пастьоризирано, т. е. загрято до около 70 С, тъй като по този начин не се получава 100 % унищожаване на бактериите.

Нашият съвет: Никога не консумирайте мляко и млечни продукти, за които имате съмнение, че са развалени. При това положение, съдържанието на плесени, бактерии и други опасни микроорганизми в тях е много високо и рискът от неразположения и заболавания изключително сериозен.

Списание Пудриера Got MilkОсвен под формата на прясно мляко, млякото достига до трапезата ни и под формата ни кисело мляко или йогурт, които представляват кремообразна смес, възникнала в резултат на млечнокисела ферментация и други процеси, предизвикани от микроорганизми. Киселото мляко в много случаи е по-лесно за усвояване от прясното. Това се дължи на преработката на продукта от микроорганизмите. Съдържащият се в киселото мляко калции също се усвоява по-пълноценно от организма. Други видове мляко са кондензираното и сухото мляко, които се използват главно за овкусяване на топли напитки и за влагане в сладкиши.

Основните млечни продукти са маслото и сиренето.

Чистото масло е 100% млечен продукт и е основен източник на лесно усвоима животинска мазнина. Освен това, маслото е богато на мастноразтворимите витамини A, D и Е.

Сиренето е общо понятие за над 4 000 различни вида хранителни продукти, произведени по разнообразни технологии. Основна съставна част на всички тях е млякото. Сиренето е важен източник на животински белтъчини и в тази насока е добър заместител на месото и яйцата.

Списание Пудриера Got MilkМлякото и млечните продукти са много капризни храни. Те не са дълготрайни и поради своя състав благодатна среда за развитие на вредни микроорганизми, затова е важно да се съблюдават указанията за съхранение и обявения срок на годност.

В домашни условия, е препоръчително, млякото и млечните продукти да се съхраняват в хладилник и то в затворени опаковки, за да не поемат миризми от други продукти. Важно е и да се знае, че пряката слънчева светлина може да повлияе отрицателно върху вкусовите качества на прясното мляко. Някои млечни продукти, като извара и масло могат без проблеми да бъдат замразявани и по този начин да се удължи срокът им на годност. При други, като сирене и прясно мляко, това не е препоръчително. Сиренето е деликатен продукт, поради влиянието на средата върху вкусовите му качества. Нормалната температура на хладилника (4 – 6 градуса) обикновено е твърде ниска за него. Повечето домакинства обаче не разполагат със специален килер за съхранение на храни. При това положение е най-добре сиренето да се съхранява в отделението за маслото или за зеленчуците. За да не поема или изпуска нежелана миризма е препоръчително сиренето да се покрива с найлоново фолио. При алуминиевото фолио съществува риск от предизвикване на химически реакци.

Статията е предоставена от Българска национална асоциация на потребителите.